Kahramanmaraş Barosu tarafından meslek içi eğitim programı kapsamında avukatlara yönelik, "Kat mülkiyeti hukuku" konulu seminer düzenlendi.
Baro Başkanlığı Avukat Mehmet Ali Kısakürek toplantı salonunda düzenlenen seminerde, İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyon Başkanı Avukat Mustafa Şeref Kısacık ve İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyon Üyesi Avukat Özlem Kaya tarafından avukatlara Kat Mülkiyeti Hukuku, apartman ve sitelerde yaşanan sorunlar ile çözüm önerileri, kentsel dönüşüm ve imar barışı uygulamaları anlatıldı. Baro Başkanı Avukat Burak Gül, teşekkür konuşması yaparken, Seminere Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan’da davetli olarak katıldı. Aycan, burada yaptığı konuşmada, kentsel dönüşüm, yarım kalan inşaatlar ve sitelerde yaşanan sorunlara dikkat çekti.
MEVZUAT YAPMADA, KANUN YAPMADA PEK SIKINTIMIZ YOK
Daha çok sorunların uygulamada olduğunu söyleyen Aycan, “Mevzuat yapmada, kanun yapmada pek sıkıntımız yok. Elbette kanunlarında günlük hayata uyarlanması lazım ama daha çok sorun uygulamada oluyor diye düşünüyorum. Kat mülkiyeti konusunda evet Türkiye toplum olarak apartman kültürünü sonradan yaşadı belki o günlerin sıkıntılarını sizlerde yaşadınız. Ben yaşadım mesela Kahramanmaraş'ta apartman kültürü yoktu 1978’leri düşünüyorum yeni yeni apartman yapıldığı dönemde bizde ilk apartmanlardan birinde oturmuştuk apartman kültürümüz yoktu ve ciddi apartmanla ilgili sorunlar yaşamıştık. Yani apartman hayatı bilmeden apartman içine girmek orada yaşamak bir kültür. Hakikaten sonradan şimdi siteler çıktı fakat ben Ankara'da bir sitede yaşıyorum site kültürümüz gelişmeden bununla ilgili mevzuat düzenlemeleri yapılmadan site kültürüne geçtik ondada sıkıntılar yaşıyoruz. Üstelik bizim sitede oturanlarda genellikle okuryazar belirli bir entelektüel seviyede olan insanlar orada da bir sıkıntı yaşanıyor site yönetiminde de sıkıntı yaşanıyor bu da buna da hazır olmadığımızı gösteriyor ve yahut ta kişisel özelliklerimiz de sorunlar var. Yani herkes belirli bir entelektüel seviyede akademisyeni çok bürokratı çok ama site yönetimine dair adapte olduğumuzu düşünemiyorum. Ciddi sorunlar yaşıyoruz genel bir toplumsal sorunumuz var. Belki hukukun üstünlüğüne sizlerde bizlerde herhalde yeteri kadar inanmıyoruz. Çıkarlarımız gündeme geldiğinde teorik olarak herkes hukukun üstünlüğünü söylüyor ama uygulamada hukukun üstünlüğüne yaşantımızda yer vermiyoruz veya bunu kabullenmiyoruz diye düşünüyorum. Biraz toplumsal hayatta zor bir milletiz, bireysel yaşamayı çok seviyoruz. Bireysel özgürlüklerle toplumsal özgürlüklerin ya da toplumsal yaşantının çatıştığı durumlar oluyor ve bunlara da hazırlıklı olmadığımızı düşünüyorum o yüzden bu tür semineri çok doğru buluyorum yerinde buluyorum ve baromuzu takdir ediyorum bu çalışmalardan dolayı. Özellikle genç meslektaşların avukatların burada olmasından dolayı da bu konuya ilgi duymalarını önemsiyorum sayın hocama da teşekkür ediyorum buraya kadar gelip Kahramanmaraş'ta böyle bir seminer düzenlediği için.
” YARIM KALAN İNŞAATLARDAN İNSANLARIN MAĞDURİYETİ ORTAYA ÇIKTI
Kat mülkiyeti ile ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Aycan, “Günlük hayatımızda kat mülkiyeti ile ilgili sorunlar var ama özellikle bu kentsel dönüşümle ilgili sorunlar var. Şimdi çok site başladı yada kentsel dönüşümle ilgili işler başladı ama Kahramanmaraş'ta biliyorum ki ciddi bir şekilde müteahhit inşaatları yarım bıraktı ve kayboldu, insanların mağduriyeti ortaya çıktı bunları mecliste dile getiriyorum, birkaç defa dile getirdim şimdi insanlar mağdur hem parasından oldu, hem arsasından oldu, evinden oldu ve bir çözümsüzlük var ortada nasıl çözülecek bu kadar sorun bununla ilgili bir şeyler yapmak lazım ülkemiz adına, şehrimiz adına. Çünkü çok yapılması gereken şeyler var aslında iyi kanun kötü kanun yok elbette düzenleme yapmak gerektiğinde apaçık ortada bazı kanuni boşluklar var bunları ortadan kaldırmamız lazım. Müteahhitlikle ilgili bir kanun mutlaka çıkartmak yeni bir düzenleme yapmak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü her mesleğin belirli bir prosedürü var, eğitimi var ama Türkiye'de herhalde en kolay iş bir siyasete atılmak milletvekili adayı olmak ikincisi de müteahhit olmak herhalde. Çünkü kamuda bir işe girmeniz için hizmetli bile olmak isteseniz şoför olarak bile girmek isteseniz lise mezunu olmanız lazım ama siyasetçi olmak için okuryazar olmak yeterlidir. Biliyorsunuz belediye başkanı olabilirsiniz, milletvekili olabilirsiniz okuryazarsanız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz hatta başka vatandaşlar bile Türkiye'de milletvekili oldu o da acı bir tarafımız tabi bide müteahhitlik konusunda eline üç beş kuruş para geçen ya da biraz uyanık olan herkes müteahhidim diye ortaya çıkıyor bununla ilgili düzenlemeler yapmak lazım, bunu engellemek lazım belki yani adam birkaç inşaata başlamış ortada parası da yok aslında bakmayın ama oradan bir şey almış, oraya borçlanmış, oraya daire sözü vermiş herkesi bir şekilde yani işini bilmiş diyelim. Ama idare etmiş ortada bir eser yok fakat herkes müteahhitlik yapıyor ciddi bir şekilde para dönmüş veya para kaybı olmuş müteahhit de kaybolmuş ve insanlar mağdur bu konularda düzenleme yapmak lazım” ifadelerini kullandı. Seminer sonrası katılımcı Avukatlara sertifika verildi. Haber: Alihan Kürşat
Kahramanmaraş Manşet Gazetesi
HER İHTİMALE KARŞI EKİPLER HAZIR BEKLİYOR...
UÇAK SEFERLERİ İPTAL
YAZAR ÖZAY HAYATINI KAYBETTİ
MARAŞ’TA YARIN İLK VE ORTA DERECELİ OKULLAR...
KAHRAMANMARAŞSPOR DEPLASMANDA MAĞLUP OLDU
KAHRAMANMARAŞ İSTİKLALSPOR ZİRVEDEKİ YERİNİ...
OKAY, EKİPLERİMİZ ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRDI...
KURTULUŞ KONSERİ’NE BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ...
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!