banner983

banner976
05 Aralık 2023 Salı

KÖMÜRLÜ ÜTÜ İLE ANTİKA HAYRANLIĞI

Kahramanmaraş’ta 30 yıl önce kendisine hediye edilen kömürlü ütü ile antika hayranlığı başlayan Cahit Altıgöz, açtığı antikacı dükkanı ile 1500’ün üzerinde nostaljik antika araç gereçlerini sergiliyor.

15 Şubat 2020 Cumartesi 11:27
Bu haber 1799 kez okundu
KÖMÜRLÜ ÜTÜ İLE ANTİKA HAYRANLIĞI
 

KÖMÜRLÜ ÜTÜ İLE ANTİKA HAYRANLIĞI

Kahramanmaraş’ta 30 yıl önce kendisine hediye edilen kömürlü ütü ile antika hayranlığı başlayan Cahit Altıgöz, açtığı antikacı dükkanı ile 1500’ün üzerinde nostaljik antika araç gereçlerini sergiliyor.

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi Demirciler Çarşısı’nda antika eşya sanatan Cahit Altıgöz, 30 yıl önce kendisine hediye edilen kömürlü ütü ve lambalı radyo ile antikaya merak salarak antika toplamaya başladı. Altıgöz, şimdi ise birçok antika eşyayı dükkanında hem muhafaza ediyor hem de açtığı birçok sergi ile görücüye çıkartıyor. Geçmişte insanlar tarafından kullanılan telefondan, bozuk ve madeni para ile radyo ve gramofon gibi birçok ürünü saklayıp muhafaza eden Altıgöz, antikacılığın kendisi için bir tutku olduğunu ifade etti. Tarihte çok önemli zamanlardan kalma antikalarının olduğunu belirterek, ‘‘Türk askerlerin kullandığı orijinal çelik miğferler, 2. Dünya Savaşı’ndan 1977’li, 1978’li yıllara kadar hurdaya giden malzemenin hepsini satın aldım. Hiçbirini yok olmasına gönlüm razı olmadı. Tekrar alarak bir bir iki iki kimini hediye ettim, kimini satarak yok olmaya giden eşyaları kurtardık. Şu an depolarımızda muhafaza ediyoruz. Alan olursa da veriyoruz.’’ dedi.

 

 ‘‘BANA VERİLEN, KÖMÜRLÜ ÜTÜ İLE BAŞLADIM’’

 

Kendisine verilen kömürlü ütü ile Antikaya hayranlığının başladığını belirten antikacı Cahit Altıgöz, “İlk olarak yaklaşık 30 yıl önce bana verilen, merak ettiğim kömürlü ütü ile başladım. Kömürlü ütüden sonra lambalı radyo, ondan sonra da devamın da birkaç antika biriktirmeye başladım. Her gittiğim yerde gezilerimde gördüğüm güzel ürünleri satın aldım. Bakımlarını yaptım, düzenledim onuda hayata geçirtim. Sonrasında okul bitti, iş hayatına başladım. İş hayatı gündemim değişti. O kadar çok malzeme topluyordum ki insanlarla paylaşmak istedim. Onun içende böyle gördüğünüz gibi bir antika dükkanı açtım. Burada bakımını yapıyoruz orjinalini bozmadan insanların kırıp, döküp atacakları eşyaları topluyoruz burada restorasyonunu yapıp, Kahramanmaraş’taki Mutfak Müzesi’ni, İnci konağını, Mahmut Hak Paşa, kültür parkı, dondurma müzesinde, Gaziantepte birkaç müzeyi otel dekorasyonunda tarihin her türlü antika eşyasını sergiliyoruz. Ayrıca bu seneki 100’cü yıl faaliyetlerinde de sergi açtık. Burada biz Antika eşyaları yeni nesillere aktarmak için köprü vazifesindeyiz” ifadelerini kullandı.

 

 ‘‘O ESKİ GÜNLERE GİTMEK İSTİYORLAR’’

 

Kahramanmaraş'ta antika kültüründen çok teberik kültürünün olduğunu belirten Cahit Altıgöz,”Teknoloji nesli görmedi ama bir önceki nesil geçmişte evde kullandığı bir mutfak aracı olsun, sosyal ve günlük yaşamda kullanılan malzeme olsun, kıyafeti, meslekle ilgili, kullandığı araç gereçler, dedemi şöyle yapardı, ninem böyle yapardı, bunda pişirirlerdi, ocaklık vardı, her şey zordu, el emeği göz nuru nakışlar işlenirdi, sırmalar yapılırdı gibi ifadelerle O eski günlere gitmek. o anıları canlandırmak için buraya gelen satın alan müşterilerimiz çok. Burada yaşayan bir ev yaptık” dedi.

 “GÖRDÜKcE DUYGULANIRIM”

Maneviyat olarak en değerli gördüğü eşyanın nesilden nesile aktarılan seccade olduğunu belirten Altıgöz, ‘‘Bir seccadede babadan oğula, anneden kızına geçmiş 3 nesilin kullandığı seccade beni çok etkilemişti. Dizlerinin değdiği bölgeye onlarca yamalık yapılmış. İnsanların ibadet ettiği, ibadete ne kadar önem verdiğini gösteren bu seccade benim için maneviyatı çok fazla olan bir eşyadır. Gördükçe duygulanırım. Kendi seccadesini kendisi yapmış ve 3 nesil kullanmışlar. Şu an Çamlıca Cami’de kıyafet sergisinde sergilenmekte” dedi.

 

 “BİZE GETİRSİNLER”

Son olarak vatandaşlara çağrıda bulunan Altıgöz, “insanlar elinde bulunan antika eşyalara bizden iyi bakamayacaksa, koruyamayacaksa, insanlarla paylaşamayacaksa bize getirsinler değerinde alalım, güzel bir şekilde muhafaza edelim, sergileyelim. Gittiğimiz fuarlara, gittiğimiz özel sosyal sorumluluk projelerine götürelim, hikayelerini yazalım bizim için çok önemli şeyler yok olmasın yıkılmasın, atılmasın diyoruz. Bize getirirsin, değerini verelim hem kullanalım, koruyalım hem antikaları en güzel teşkil edelim. Geçmişlerine birer fatiha okutalım, okuyalım” şeklinde konuştu.



Kahramanmaraş Manşet Gazetesi

 marasmedyamerkezi.com  
kahramanmarasspor.com
maraşhaberler.com
özürdilerim.com
sütçüimam.com
dulkadiroğlu.com
fatiherkoç.com
onikişubat.com
46haber.com

 

 

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    Kuzey çevre yolumu güney çevre yolumu gerekliydi ?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK OKUNANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV
    banner693